Vores værdier skyller op på strandene i Middelhavet!

Det er skræmmende, at vi igen skal opleve nazisterne marchere i gaderne. Når *danskernes parti* og deres leder ‘fører’ Daniel Carlsen optræder i medierne, med reklamer på offentlige transportmidler og på Folkemøderne så ser vi lige ned i afgrunden. Det er også en vigtig øjenåbner. Nazityskland var ikke en unik og dæmonisk periode i verdenshistorien. Tværtimod viser det sig jo nu, at nazismen kan vokse frem som en skovbrand – hvis der er nogen der smider en gnist og ingen tager sig af det.

Nazisterne og de ekstreme grupper på den yderste højrefløj gør offentligt et stort nummer ud af deres påståede nationalisme – men samtidigt opbygger de et gænseoverskridende underjordisk og digitalt netværk hvor de deler den samme autoritære, demokratifjendlige og fremmedhadende ideologi! Fra Hviderusland og Ukraine over Polen og Hungarn breder der sig en pest fra Øst som møder vores egen hjemmegroede virus. En giftig blanding af populister, voldsmænd, racister, antimuslimer, kulturetnocentrikere, underklassens vrede unge mænd i alle lande forener sig på nettet og IRL – Anders Breivik er deres store forbillede og de får våbentræning i Rusland, Ukraine og i Syrien! De bliver tilskyndet til deres voldlige og antidemokratiske handlinger gennem den kyniske og giftige retorik som spredes fra deres parlamentariske repræsentanter i alle Europæiske lande!

Ord kan ikke skade har vi hørt igen og igen. Det er dog en sandhed som vi må modificere, når vi idag møder fremmedhadet og muslimhadet på sociale medier! Når politikere og debatører dagligt trues på livet og andre bare chikaneres. Ja – så er det fordi Joseph Conrads “The Heart of Darkness” ikke kun handler om Fristaten (Belgisk) Congo 1885-1908 – men om et grundvilkår ved menneskeheden – barbariet ligger lige under huden. Vi skal alle hver dag tage os sammen, vi skal bevidst konfrontere vore egne fordomme og vores egennyttige tilbøjeligheder.

tjekkiet-ungarn

Kan man bekæmpe nazismen med ord – kan man bekæmpe had og fremmedfrygt med tolerance? Når vi erkender vi som samfund er truede af vores egen iboende tilbøjelighed til at sætte vores egeninteresse over den fremmedes behov for asyl! Hvordan kommer vi så videre – når 25% af befolkningen er villige til at stemme på muslimhadende populistiske partier? Når vi er som samfund kan acceptere at anbringe asylsøgere i teltlejre med *lejrchefer” (lejrkommandanter). Så er det jeg næsten hører lyden af stålbeklædte støvletramp — selekteringen — og ser de brune kvægtransportvogne slingre på skinnerne mod Auschwitz! Bureaukratiet i Danmark er ved at bukke under for politisk pres, men når ord ikke slår til må vi ty til handling ikke tavshed! Transporterne mod øst blev gennemført fordi hvert enkelt led i det bureaukratiske system udførte deres opgave med stor nidkærhed og præcision. Fra “opsamlingspladsen i vest” til “endestationen i øst” – og der var ingen protester undervejs, hverken fra de ansvarlige eller de der passivt så til eller vendte det blinde øje til! Det der var tilbage, da jøderne var kørt væk, var skammens tavshed – “samvittighedens sound of silence” – det kan vi stadig undgå – ved at handle når vi ser børn skylle op på Middelhavets strande!

aylan

Billedet af den druknede Aylan er gået verden rundt og er nærmest blevet et symbol på Europas manglende vilje til at hjælpe flygtningene fra Mellemøsten og Afrika. – “Jeg holdt fast i min kones hånd, mens mine drenge gled igennem mine hænder. Vi forsøgte at klamre os til båden, men vi kunne mærke, at den mistede luft. Det var mørkt og alle skreg, siger Abdullah Kurdi til det tyrkiske nyhedsbureau Dogan”. #rememberaylan #refugeecrisis #hansmicaelblog #theheartofdarkness

http://politiken.dk/udland/fokus_int/Flygtningestroem/ECE2824150/her-er-historien-om-barnet-der-doede-paa-vej-mod-eu/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s